MCQ






 

 OBJECTIVE TYPE QUESTIONS

1.The compressive strength of granite is 

Ans.  70 to 130 MN/m3


2.Sandstone consists of ____.

Ans. Quartz ,Lime and Silica


3.Slate in the form of tiles is used

Ans. As an Excellent Roof  covering material


4.Igneous rock has 

Ans. Crytalline, glossy or fused texture


5.laterite is chemically classified as 

Ans. Argillaceous rock


6. Gneiss is chemically classified as 

A).calcareous rook  b). silicious rook  c). argillaceous rook   d). none of these

Ans. d). none of  these


7.Which of the following is an example of agrillaceous rock?

a. Kaolin  b). laterite   c). Slate  d). all of these

Ans. d). all of these


8.Limestone is physically classified as _______ rock.

Ans. Stratified


9. Marble is an example of 

Ans. Metamorphic rock


10.Granite is mainly composed of 

Ans. Quartz, felspar  and mica


11. Slate in form of tiles is used

Ans. As an excellent roof covering material 


12.Sandstone consists of  ____

Ans. Quartz, lime and silica


13. marble contains mostly lime and silica.

Ans. true


14.A good building stone is one which does not absorb more then ______ of its Weight of water after one day's immersion

Ans. 5%


16.Argillaceous rock have their main constituent as

Ans. clay or alumina


7e

 

Comments